dilluns, 8 de juliol del 2013

5a PASSEJADA CULTURAL

L'objectiu de totes les passejades és recuperar patrimoni local a partir d'una manera amena i propera, a partir d'un passeig a la fresca pels contorns del Palau.

Van dinamitzar la passejada el Santi Campo i el Sebastià Garralon. Els dos palauanglesolins formen part dels Amics del Trenquet i des de fa més d'un any estan recollint informació sobre aquest mitjà de transport que unia Mollerussa i Menàrguens amb l'excusa de la remolatxa sucrera. Van explicar com va nèixer la línia, el 1901, les 9 estacins del recorregut, com eren els combois i les 6 màquines de vapor, la rellevància social d'aquesta línia ferroviària que unia les dos capitals comarcals de la Noguera i del Pla i la decadència i tancament de la línia. Tot plegat acompanyat d'una seixantena d'imatges dels 50 anys que el trenquet va romandre obert. No hi van mancar les anècdotes a l'entorn d'aquest comboi, com els anys que quedava tancat per la neu i calia mantenir la caldera encesa, o les fotos dels promesos entorn l'estació o els viatges de festa en escaiença de la fira de Sant Josep de Mollerussa o el Sant Crist de Balaguer.
Els participants van rebre a l'inici un bitllet del trenquet, un facsímil reproduit per l'ocasió. A l'acabar la passejada el duo Aina i Albert van encarregar-se de posar música a la vesprada a partir d'algunes peces relacionades amb els trens mentre el públic degustava sangria artesana i anava recordant altres anècdotes i ampliant, així, el contingut exposat a les cinc estacions de la Passejada. Val a dir que aquest recorregut va coincidir pel traçat de les antigues vies de tren i va aturar-se també a l'estació que es conserva a la vila del Palau. Com a reinvidicació del patromoni local, la passejada es va cloure davant de Cal Massot, l'antic Palau que dóna nom a la vila, i que està en un estat de conservació deplorable.

El Santi i el Sebastià mantenen un compte a facebook ben actiu https://www.facebook.com/pages/Amics-del-trenquet/167471340069643?fref=ts
Els dos aficionats a la història, membres també del Grup Mascançà, van recollint fotos i fent entrevistes a la gent gran dels 9 municipis que van veure passar el trenquet i tenen la intenció de publicar un llibre amb tota aquesta informació.

Crònica a Vilaweb: http://www.vilaweb.cat/noticia/4132341/20130706/passejada-cultural-palau-danglesola-recupera-trenquet.html