dijous, 24 d’abril del 2014

L'ASSOCIACIÓ DE DONES VISITA LA RUTA 1714 EL POAL

Amb motiu de la Ruta 1714, des de la primera quinzena de març, a l’Ajuntament del Poal de forma concertada es pot visitar Cal Castell, una casa pairal situada davant de l’església, on s’han fet obres de millora per poder acollir  a tothom que ho vulgui visitar. Així doncs, l’associació de dones del Palau no podíem deixar escapar aquesta oportunitat tan propera i el passat dimecres 16 d’abril, amb una tarda assolellada, ens dirigirem a Cal Castell.

En van explicar que la família Desvalls formava part de la noblesa catalana i posseïa la senyoria del Poal. Durant la guerra de Successió, els membres que més es van significar a favor de l’arxiduc Carles van ser l’hereu Antoni Desvalls i de Vergós, marquès del Poal i el seu germà Manel.

El recorregut per la casa comença a l’entrada, on vam veure coses relacionades amb els Desvalls com les partides de naixement, l’arbre genealògic i monedes de l’època. Un segon escenari compta amb un manuscrit amb criptografia de Manuel Desvalls.

La casa ha patit tres guerres i per això ha estat objecte de tres reconstruccions. La darrera després de la Guerra Civil, quan va ser ocupada pels soldats i també es va fer servir la presó que hi ha al soterrani..

El dissabte 10 de maig, en van dir que hi haurà una actuació dels Miqueletes i la inauguració del monument als Desvalls amb motiu del Tricentenari.

La visita va tenir una durada d’una hora En Rafel Panadés i la regidora de cultura ens ho van explicar tot d’una manera clara i molt documentada.

Vam acabar amb un berenar a Cal Sellart on ens vam sentir con a casa.

Agraïm als propietaris de Cal Castell i a l’Ajuntament del Poal el fet de convidar-nos a compartir el seu poble i per transmetre’ns la il·lusió per aquest projecte. Gràcies!!