diumenge, 27 de novembre del 2016

TERCERA PART DEL DOCUMENTAL "LA MEMÒRIA DEL PLA: ELS PRIMERS ANYS DEL FRANQUISME"

Avui ha tingut lloc la tercera part i última projecció de la Memòria del Pla: "Els primers anys del franquisme".

Un document ple d'història de la nostra comarca, un bon treball que amb una especial sensibilitat obre finestres de la nostra història ben recent. Mostra un recull de petites i grans històries, moltes silenciades i patides durant anys. Històries i culpabilitats i afiliacions i recels transmesos de pares a fills. 

Avui s'ha presentat la postguerra. Un denominador comú d'aquests temps: la por.
La jornada ha acabat amb la participació dels assistents i compartint el berenar: pa amb vi i sucre i pa amb oli i xocolata.

Agraïm als autors de les 60 entrevistes i els 3 documentals, els germans Soldevila, la Laia i el Jordi, la seva assistència i presentació del treball durant aquests tres diumenges al Palau d'Anglesola




LLUÍS INGLADA: LLEIDA 5 - MANRESA 0

Un nou repte per al Lluís Inglada: avui ha jugat amb la selecció provincial de Lleida contra el Manresa amb un molt bon resultat, Lleida 5 - Manresa 0.
Enhorabona, Lluís!


divendres, 25 de novembre del 2016

CRÒNICA ELECCIONS EEUU DES DE SAN DIEGO (CALIFÒRNIA) - MARIA ALBA AUBETS OLIVA

Arran de les eleccions generals als Estats Units i d'haver sortit guanyador el Donald Trump, hem volgut recollir diferents impressions de palauanglesolins que estant vivint o han fet estada a diferents llocs del continent americà: com es viu tot des d'allí.
Moltes gràcies, ambaixadors!

Des de San Diego (Califòrnia), Maria Alba Aubets Oliva, l'ambaixadora d'aquest mes de la revista Avenç,
Ens envia aquest enllaç del The New York Times, on els manifestants mostren el seu descontent amb el president electe, Donald J. Trump.

http://www.nytimes.com/video/us/elections/100000004760193/scenes-from-anti-trump-protests-in-new-york.html
 

dimarts, 22 de novembre del 2016

CONFERÈNCIA Mª ÀNGELS MOLPECERES MARTI

Us compartim des de l'Associació de Dones:

L'Associació de Dones, el dimecres 9 de novembre, va iniciar el cicle de conferències d'aquest curs, "La música de cinema" a càrrec de Mª Àngels Molpeceres Martí, veïna de Térmens, mestressa de casa i des de sempre ha estat una apassionada de la música, una Wagneriana declarada i una gran admiradora de Maria Callas.

Mitjançant fragments musicals de pel·lícules com Filadèlfia, Una Odissea de l'espai o Memòries d'Àfrica, ens va transportar i ens va fer adonar que la música té un paper fonamental en la narració i és la principal transmissora dels sentiments d'amor, d'odi o de por.
Al finalitzar, la Mª Àngels ens donar les gràcies per l'assistència i per haver seguit amb gran interès les seves explicacions.

Des de l'Associació li transmeten també l'agraïment per la seva col·laboració i per saber compartir aquesta passió per la música: LA MÚSICA ÉS VIDA.



FELICITEM A FORMATGES CAMPS PELS GUARDONS A WORLD CHEESE AWARDS 2016!

Formatges Camps, un cop més, ha aconseguit guardons als prestigiosos World Cheese Awards 2016, celebrats la setmana passada a Sant Sebastià. 
Han recollit quatre premis!!!!
Moltes felicitats!!!!

LLIGAT DE CABRA "OR"     
 
PALAUET "PLATA" 


D'ARNAU "PLATA"   
LIADA MEDITERRÀNIA TOMATA+ALFÀBREGA "BRONZE"

dilluns, 21 de novembre del 2016

FESTA DELS 50 ANYS DE LA COLLA DEL 1966. FELICITATS!!!

El passat 12 de novembre, la colla dels nascuts el 1966 del Palau d'Anglesola van organitzar una festa per celebrar els 50 anys.
Una trentena de persones van participar en un taller-tast de còctels al Bar Bunker de Golmés.
La festa va continuar amb un sopar al Restaurant Amoca de Linyola i una sessió de ball. 

FELICITATS!!!!

FELICITEM LA LAURA BOTA, LA NÚRIA LLOBERA I LA DOLORS GUIM!

Ahir el Club Esportiu El Palau d'Anglesola va quedar en 3a posició dels 10 clubs que participaven a la Mitja Marató celebrada ahir a Lleida. 
Aquesta classificació és la suma dels temps de les tres primeres classificades de cada club, en aquest cas, són la Laura Bota, la Núria Llobera i la Dolors Guim
Moltes felicitats a totes i al CE El Palau d'Anglesola!





 

diumenge, 20 de novembre del 2016

V FESTA DEL MEDI AMBIENT 2016

Diumenge, ha tingut lloc la 5a edició de la Festa del Medi Ambient al Palau d'Anglesola organitzada per l'Ajuntament.

El matí ha començat amb xocolata desfeta per a tothom i jocs de fusta per a petits i grans.
Tot seguit, ha tingut lloc la plantada al llarg de l'Avinguda de la Font de l'Aguait, continuant amb el tros de passeig que ja es va plantar l'any passat.

Un matí que ha estat d'allò més participatiu: entitats, famílies, amics... amb els que s'ha compartit un esmorzar dolç per agafar forces, diversió i pic i pala... per continuar fent-nos conscients que el medi ambient és cosa de tots.

Enllaç a l'àlbum V Festa del Medi Ambient 2016



 



PALAUANGLESOLINS A LA MITJA MARATÓ DE LLEIDA. EL RICARD EN PRIMER LLOC!

Una bona colla de palauanglesolins i palauanglesolines han participat avui a la Rodi Mitja Marató Lleida 2016. 
Felicitem a tots els participants, a la Joana Tomé que ha fet podi i al Ricard Pastó que ha obtingut el primer lloc amb un temps de 1:07:45.
Enllaç a l'àlbum Mitja Marató Lleida 2016





EL HASSAN OUCHEN SOUSSI A LA MARATÓN VALENCIA 2016

El Hassan avui ha participat a la Maratón Valencia Trinidad Alfonso. Felicitats, Hassan!
 

PRIMERA PART DEL DOCUMENTAL LA MEMÒRIA DEL PLA: LA SEGONA REPÚBLICA

El diumenge, 13 de novembre, es va projectar a la Sala d'Actes del local sociocultural del Palau l'emissió del primer dels tres capítols d'una hora cadascú que conformen la trilogia sobre el treball de recuperació de la memòria oral a través d'entrevistes a padrins de la nostra comarca del Pla d'Urgell.

Aquest treball audiovisual s'emmarca en les activitats que en els darrers anys intenten recollir i reivindicar aquest patrimoni humà que encara tenim l'oportunitat de documentar sobre un dels períodes de la història més convulsos del segle XX, amb els que encara podem comptar amb testimonis de primera mà. Cada capítol abasta un període concret: aquest diumenge es va començar amb la segona república, diumenge vinent es projectarà el capítol referent a la Guerra Civil i l'últim diumenge consecutiu s'abordarà el primer franquisme.

L'obra està dirigida per l'historiador Jordi Soldevila i per al guió de la mateixa també ha comptat amb la participació de la seva germana periodista, Laia Soldevila. Ambdós van presentar l'obra en aquesta primera emissió al Centre Cultural i van relatar una mica les vicissituds d'un projecte que es remunta als seus inicis l'any 2009 i que no ha estat fins ara que s'ha pogut veure conclòs, almenys en el període que inicialment es van marcar per estudiar: 1931-1955. Més endavant, si es disposa de recursos, hi ha la idea de continuar documentant de primera mà la nostra història abraçant períodes més avançats del segle XX com serien tot el franquisme i tot el que seria la transició democràtica.

Els qui no tinguin l'oportunitat d'assistir al Centre Cultural aquests dies cal dir que el promotor del projecte, el Centre de Recerques Mascançà del Pla, ha editat tres DVD que es poden adquirir per 5 euros cadascun durant qualsevol dels dies que es fa el visionat al Palau o a qualsevol dels pobles que s'anirà fent aquest tipus de difusió per la comarca. El treball també es posarà a disposició dels centres d'ensenyament i biblioteques de la comarca.

Aquest treball és fruit d'una destil·lació d'un total de 60 entrevistes que s'han fet a padrins de la comarca. Molts d'ells (inclosos dos del Palau d'Anglesola) aniran sortint en algun moment dels tres capítols sota una edició ben dirigida que ajuda a emmarcar i entendre el marc històric en què es desenvolupaven uns fets locals que reflecteixen les conseqüències quotidianes que van viure els nostres avantpassats sobre un període ple d'incertesesil·lusions i, també, de molts drames i incomprensions.
La major part de testimonis han estat homes perquè, segons els autors de l'audiovisual, els ha costat que els diferents contactes els facilitessin testimoniatges femenins, entre altres raons, potser perquè segurament, encara moltes dones no estaven tan pendents de la vida pública i la majoria es concentraven en la trinxera de la vida quotidiana. En qualsevol cas totes les entrevistes que s'han utilitzat per a la realització de l'obra estaran disponibles per a qualsevol estudiant o ciutadà que les vulgui consultar en un Banc de la Memòria Audiovisual del Pla que es crearà a l'Arxiu Comarcal.

Els tres documentals que conformen "La Memòria del Pla" han rebut diferents suports institucionals de part del Memorial Democràtic de la Generalitat, l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació i del Ministeri de Cultura. També s'ha rebut la col·laboració de molts Ajuntaments que han facilitat contactes i recursos per la facilitació de les trobades amb els entrevistats. Val la pena que gaudiu d'aquest treball de recuperació de la nostra memòria històrica.

Us compartim l'enllaç amb les imatges: https://goo.gl/photos/ssTYWYK1EXqw9i2Q6


dissabte, 19 de novembre del 2016

LLUÍS INGLADA CONVOCAT A L'ENTRENAMENT DE LA SELECCIÓ DE LLEIDA

Lluís Inglada ha estat convocat aquest diumenge, 20 de novembre, a l'entrenament de la selecció provincial de Lleida, que se celebrarà a Balaguer.
Enhorabona, Lluís!

CAMPANYA SOLIDÀRIA: "UNA JOGUINA, UN SOMRIURE"

Des de la Penya Barcelonista del Palau d'Anglesola, un any més, es posa en marxa la campanya solidària de recollida de joguines i roba per als més necessitats.
Des del 28 de Novembre fins al 3 de Desembre de 2016 al local social de la Penya Barcelonista (c/ Roser, 1) des de les 17:00h fins a les 19:30h i el dissabte 3 pel matí, es recolliran joguines i roba en bon estat que puguin ser aprofitades.
Tothom que ens porti alguna cosa se l’hi farà entrega de butlletes pel sorteig d’una samarreta i pilota del F.C. Barcelona.
El sorteig es durà a terme durant el dinar de Nadal que la Penya organitza pel dia 11 de desembre, i el resultat es publicarà facebook de la Penya Penya Barcelonista del Palau d’Anglesola.
Us animem a que ens doneu un cop de mà, i així entre tots poder portar un somriure als mes necessitats.


FOTOS DEL XXIII CROS EL PALAU D'ANGLESOLA

Enllaç a la galeria de fotos del XXIII Cros El Palau d'Anglesola del blog de l'AMPA de l'Escola Arnau Berenguer

https://goo.gl/photos/RngkqqmToL7ZRthDA

dimarts, 15 de novembre del 2016

L'ASSOCIACIÓ DE DONES AL CORRELLENGUA 2016

Us compartim des de l'Associació de Dones:
L'Associació de Dones, el dissabte dia 5 de novembre, vam participar al Correllengua 2016, que enguany va proposar "Apadrinar paraules palauanglesolines".

Des de l'Associació van apadrinar quatre paraules molt nostrades: singlot (sanglot), ascatxic (persona entremeliada), vano (ventall) i encolomar (endossar).

Amb la participació de les entitats i de palauanglesolins/ines, vam poder gaudir d'una bona festa lingüística: amb ball de paraules, cercavila, bastoners i gralles i berenar, una tarda plena d'activitats.

Volem donar les gràcies a l'organització, pel treball que fan per difondre l'ús de la llengua i per promoure la cultura popular de les terres de parla catalana.



TROBADA ASSOCIACIONS DE DONES A TORREGROSSA

Us compartim des de l'Associació de Dones:

El passat diumenge, 23 d'octubre es va celebrar la XVIII Trobada Anual Intercomarcal d'Associacions de Dones de la Demarcació de Lleida. Va reunir més de 250 persones en un acte que es va celebrar a Torregrossa, organitzat per l'Associació de Dones Didal d'Or.

Des de l'Associació de Dones del Palau volem felicitar a les organitzadores perquè vam gaudir d'un dia festiu i ple d'activitats: missa, batucada, gegants, sardanes... un dinar de germanor al Palau de Margalef i per acabar, un espectacle de màgia.

El proper any 2017, com que hi ha dos associacions de dones que celebren el seu 25è aniversari, hi haurà 2 trobades: la primera al mes de febrer a les Borges Blanques organitzada per  l'Associació de Dones La Rosada i la segona al mes de novembre a Bellvís per l'Associació de Dones Pou de l'Or.

Enllaç amb les imatges: https://goo.gl/photos/hSXUPar9siU7pbp4A



diumenge, 13 de novembre del 2016

CRÒNICA ELECCIONS EEUU DES DE CALIFORNIA - MARC TORNÉ

Arran de les eleccions generals als Estats Units i d'haver sortit guanyador el Donald Trump, hem volgut recollir diferents impressions de palauanglesolins que estant vivint o han fet estada a diferents llocs del continent americà: com es viu tot des d'allí.
Moltes gràcies, ambaixadors!

Crònica des de Califòrnia - Marc Torné
Bones! Doncs, a l'estar vivint a Califòrnia ha estat un cop una mica dur, ja que ningú esperava aquests resultats.
Califòrnia és un estat progressista i lliberal on hi ha molta diversitat de cultures; havent-se declarat demòcrata des de fa temps. Hi ha molta gent vivint il·legalment a aquesta part del país, els quals no saben que els hi oferirà el futur.

Ara que ha guanyat en Trump, es diu que l'oposició va elegir una candidata equivocada, ja que la familia Clinton porta molts anys a la política i no ha ajudat a que gran part dels ciutadans volguessin continuar votant el mateix partit.
Amb el pas del temps, la gent ha oblidat el que va passar amb Bush i volien un canvi, el qual no percebien amb ella al poder. També està vista com a corrupta però, això no era res nou.

Personalment, no m'agrada la política i menys amb el que s'ha vist en els últims anys. En el cas dels Estats Units, veig reflexat el capitalisme en estat pur. La democracia s'està unificant amb el poder i la gent no té poder de vot perquè és controlada pels diners i el mercat.

Aquests 4 anys amb en Trump al poder, pot ser que donin el tret de sortida a una guerra contra el capitalisme i ja podríem dir que almenys haurà valgut la pena perquè la gent es despertés.
Actualment ja hi ha una guerra silenciosa de classes, lluitant pel poder i els diners, però sense armes. Continuarem a l'espera de veure els primers moviments d'aquest home que fins i tot asusta a bona part dels seus ciutadans.

Marc

CRÒNICA ELECCIONS EEUU DES DE NOVA YORK - CARME BOIXADERA

Arran de les eleccions generals als Estats Units i d'haver sortit guanyador el Donald Trump, hem volgut recollir diferents impressions de palauanglesolins que estant vivint o han fet estada a diferents llocs del continent americà: com es viu tot des d'allí.
Moltes gràcies, ambaixadors!

Crònica des de Nova York - Carme Boixadera
El dia després...
Avui hi ha hagut molta frustració a la ciutat de Nova York, la gent no s'esperava que guanyés Trump, el candidat amb la campanya més grollera de la història.
Els seus constants comentaris sexistes, racistes i en contra dels drets dels LGBT han creat nombroses revoltes i protestes durant la campanya.
Ha sigut un circ...
Precisament, acabo de arribar de la protesta pacífica en la que s'ha parat la circulació de la 5ª Avinguda a Manhattan. 
Milers de persones s'han reunit a Union Square i han caminat fins a la torre Trump al Upper East Side.
Nombroses ciutats s'han manifestat avui en reacció als resultats de les eleccions.

Espero que Trump tingui la capacitat d'unificar i lluitar per les necesitats i els drets de TOTES les comunitats del país. 
Està clar que la seva influencia se sentirà arreu del mon.

És un dia històric i encara no sabem que passarà. Però, és un moment per a la reflexió. El més important és que ens hem de tractar els uns als altres amb respecte i amor.
Com diu la Hillary: LOVE TRUMPS HATE (l'amor per damunt de l'odi)

Una abraçada,
Carme




dimecres, 9 de novembre del 2016

VETERANS PALAU 3 – VETERANS LLÍVIA 0


ELS VETERANS GUANYEN DE NOU I FAN UNA PASSA ENDAVANT, EL NOU PROJECTE COMENÇA A AGAFAR FORMA

Important victòria dels nostres veterans davant l’equip revelació del campionat, i nou punts de nou possibles  amb nou gols a favor i cap en contra, en les darreres tres jornades, aviat sabrem on farà cap aquest equip, ja que els dos propers partits són claus, visita al camp de líder Artesa de Lleida i visita al municipal de Sant Roc del Balaguer, un equip fet per estar a dalt i que tenen los mateixos punts i dinàmica dels nostres veterans.

El Palau es presenta a l’important partit d’avui amb Ivan, Ramon Jové, Pere, Miquel Farnell, Jacint, Jordi, Paco, Joan, Vera, Pubill i Cortes, quedant a la banqueta Piqué, Ramón Jimenez,  Willy, Mayoral, Francis, Miki i Bertran.

Partit dominat de principi a fi per un gran i solvent Palau, que torna a fer gala de la seva seguretat defensiva, i que està construint l’equip des de darrere, amb un gran partit de nou del Miquel Farnell, i també l’aportació tècnica que dóna el disposar del Jacint Alsina en banda esquerra, després d’uns partits d’absència.

El Palau s’avança amb un gol del Jordi Baró al minut 13 i un altre del Pubill al minut 35 amb un bon cop de cap, tots dos gols de gran factura visual, i on de nou les errades per falta de punteria podria haver fet augmentar la renda de gols.

La segona part comença també molt bé, i al minut 50 el Jordi Baró, que avui sí, sembla que ha tornat el nostre jugador franquícia, després d’un començament de temporada molt decebedor, ha fet un gol de traca i mocador després de veure al porter visitant avançat.
Domini total del Palau, que de nou la falta de punteria, els ha condemnat a no augmentar la diferència de gols a favor.

El Llívia ho ha intentat en tot moment, però davant d’aquest gran Palau tan sols ha pogut resignar-se a tornar cap a casa amb la butxaca buida de punts.
Els nostres veterans ja són a prop d’on es mereixen estar, i cada cop les peces estan més encaixades, tot i les continues baixes que té l’equip.

Proper diumenge visita a camp del líder, els veterans d’Artesa de Lleida, que encara no coneixen la derrota, però que esperem la tastin aquest diumenge mateix.
Ara sí, això comença a tindre bona pinta i bon color, i està clar que ja ha arribat el moment de dir !!!Que poc que s’ho esperen!!! Força Veterans i Força Palau!!!!! 

Foto d'arxiu

dilluns, 7 de novembre del 2016

DIUMENGES DE NOVEMBRE: DOCUMENTALS LA MEMÒRIA DEL PLA


"ELS NENS I LES NENES DE LA GUERRA", NOU LLIBRE DEL SENYOR MARCH

Després de la Vall Fosca-Oveix, Vilanova de Meià i el Palau d'Anglesola, Emili March i Jordana ha dedicat el seu "Exercici de memòria" als "nens i nenes de la guerra".

Dissabte, 5 de novembre, l'autor presentà el nou volum al públic palauanglesolí acompanyat per l'alcadessa, Montserrat Meseguer.

Com cita el senyor March "la pretensió d'aquesta publicació no és altra que la de recordar i donar a conèixer les vivències de la nostra infantesa, de la nostra adolescència i de la nostra joventut, en una de les etapes més difícils de la nostra vida. Volem donar a conèixer el sacrifici, l'esforç i la perseverança personal i familiar que tots vàrem tenir, per sortir d'una situació tan extremadament difícil, i les nombroses dificultats que vàrem haver de superar per poder assolir un futur més esperançador per als nostres fills i per als nostres néts".

El quart volum, precisament, el senyor March el dedica a les seves nétes, Maria, Martina i Mariona. Les pàgines, prologades per Llorenç Sànchez i Vilanova, recullen en primera persona vivències d'uns temps difícils que no són pas tan llunyans. Relats que ens expliquen d'on venim i que ens ajuden a entendre i valorar el moment que vivim avui. Aquells lectors nascuts en aquells anys de conflicte bèl·lic hi trobarà una franca familiaritat; també els qui van néixer en temps de postguerra. Els més joves els pot semblar que s'endinsen en una novel·la, si no fos que tot el que l'Emili ens detalla planerament és un recull del que va viure, veure i sentir en pròpia pell. 

Escenaris de pobles petits, detalls de vides senzilles, recull de situacions quotidianes i també petites, que parlen de la gran gent que ho va viure i patir. Vivències d'un temps que va ser massa llarg, massa fosc i massa carregat de penúries, l'ombra del qual, malauradament, podem endevinar encara en alguns contexts polítics i judicials en ple 2016. Un bon exercici de memòria i, també, de pedagogia.

diumenge, 6 de novembre del 2016

CORRELLENGUA 2016

La tarda del dissabte, 5 de novembre, ha tingut lloc el Correllengua del Palau d'Anglesola que, enguany, s'ha centrat a potenciar les paraules palauanglesolines i de Ponent. Per això membres de les entitats, comerciants, famílies i vilatans del poble han arribat a la Plaça Major amb pancartes plenes de paraules.

De les dos-centes paraules que hem passejat pel poble amb l'animació del grup Batbatuka en destaquen alguns localismes com carrantxó (a coll i bé), cassigall (poca cosa), monejar (trastejar), runar (renyar),  a fer de neu (a fer de déu), andròmio (estri que no serveix per res), capisonda (tombarella), esporret (poc abrigat), xanguet (fang), rossango (tros), sucar (sulfatar), ruixadora (regadora), almón (enlloc), pararcompte (vigila!), baldador (gronxador), belluguí (belluguet), mixó (ocell)...
Trobareu el llistat complert a:

A més a més, cada persona i cada grup que ha apadrinat una paraula, s'ha pogut retratar en una carreta decorada per l'ocasió en estil rural i estirada per un Ford Súper Dexta, un vehicle agrícola del 1962. Tota una metàfora per il·lustrar que el lèxic que avui subratllem ve de lluny, era usat pels padrins i repadrins, però no el volem pas perdre perquè forma part de la nostra fesomia i del nostre patrimoni cultural.

Junts hem ballat l'himne Som de l'Oest i després de la cercavila amb els gegants del Palau d'Anglesola, en Bernat i l'Elisenda, hem fet aturada al pavelló municipal per gaudir de l'actuació dels Bastoners del Casal Arreu de Mollerussa.

En acabar el berenar popular, els hereus i pubilles del Palau d'Anglesola han llegit el manifest del Correllengua 2016, escrit per Vicenç Villatoro. Els Segadors han posat el punt i final a la festa patriòtica de la qual n'ha quedat un audiovisual que es publicarà ben aviat.

Els participants també han pogut seguir l'exposició dedicada a Montserrat Roig, periodista i escriptora que ens va deixar fa 25 anys i que ha centrat els actes del Correllengua d'arreu del país.

Aquest 2016 celebrem el 20è aniversari d'aquesta festa que reivindica la llengua i la cultura catalanes. Una festa inclusiva i festiva, que compta amb l'aixopluc de la CAL, Coordinadora d'Associacions per la Llengua. L'objectiu és mantenir viva la flama de la llengua des d'una aposta lúdica, participativa i transversal i, de fet, des del 1996, el Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país.

Enllaç a l'àlbum CORRELLENGUA 2016